KENCING MANIS , PUNCA MATA RABUN DAN CARA MENJAGA KESIHATAN MATA ?

| March 25, 2017 | 0 Comments

KENCING MANIS , PUNCA MATA RABUN DAN CARA MENJAGA KESIHATAN MATA

Cuba anda bayangkan tak kalau nikmat penglihatan kita ditarik? Bayangkan bila kita bangun tidur dunia tetap gelap walaupun kita dah buka mata. Mata, ialah organ yang kecil tapi sangat besar manfaatnya. Dengannya mata yang kita miliki inilah, kita boleh lihat sebesar-besar alam.

Antara ancaman utama mata ialah 1 penyakit yang sangat ramai penghidapnya. Berita baiknya, penyakit itu boleh dicegah. Dan komplikasinya boleh dibendung.

Penyakit yang saya maksudnya ialah kencing manis. Penyakit yang boleh mengancam kesihatan manusia dari hujung rambut sampai hujung kaki. Kali ni, saya nak cerita komplikasi kencing manis kepada mata.

3 masalah kencing manis yang boleh menjejaskan mata.
Mata kita sebenarnya berbentuk bulat seperti bola. Dalam bebola mata tu terdapat cecair yang mengekalkan bentuk bebola mata. Cecair ni ada komposisi dia tersendiri dan ada mekanisme untuk memastikan komposisi bahan-bahan dalam mata sentiasa berada pada paras normal.

Pada peringkat awal, apabila gula terlalu tinggi dalam cecair mata, kanta mata boleh mengembang dan menyebabkan pandangan menjadi kabur. Keadaan ini boleh dipulihkan apabila paras gula normal semula.

Namun, apabila bagi pesakit diabetes, disebabkan keradangan berlaku dalam badan dalam tempoh yang lama, kerosakan sel akan terus berlaku dan menjejaskan mata seperti berikut,

1. Glaukoma

Glaukoma terjadi apabila ada tekanan yang tinggi dalam bola mata kerana cecair dalam mata tak dapat mengalir dengan baik. Terdapat 2 ruang cecair antara kanta yang menjadi tempat pengumpulan gula. Bila cecair itu pekat kerana gula tinggi, ia akan menarik lebih banyak air. Pengaliran air yang tidak bagus menyebabkan air berkumpul dengan banyaknya dan tekanan meningkat.

Glaukoma bukan saja menyebabkan penglihatan terganggu kerana tekanan pada saraf. Sikit-sikit air menekan saraf mata dan menyebabkan masalah penglihatan secara tiba-tiba. Tanda lain glaukoma ialah kesakitan di bahagian mata dan kepala.

2. Katarak

Katarak merupakan penyebab utama kehilangan penglihatan di negara membangun. Apabila gula terlalu tinggi dalam mata, gula ditukarkan kepada sejenis gula lain yang dipanggil sorbitol. Sorbitol boleh merosakkan tisu kanta mata sehingga menyebabkannya menjadi legap.

Kalau nak tahu macammana rasanya katarak ni, cuba pejam mata dan suruh orang suluh lampu ke mata. Begitulah keadaan katarak, hanya nampak cahaya sahaja.

3. Kerosakan saraf (diabetic retinopathy)

Keradangan yang terjadi akibat gula dalam pesakit kencing manis menyebabkan kerosakan saraf termasuk saraf mata. Saraf mata ini sangat penting kerana hanya ada 1 saraf sahaja yang bersambung ke mata. Kalau rosak tu memang habislah.

Suplemen Untuk Melindungi Mata Pesakit Kencing Manis
Saya sangat suka nak cadangkan Gum Arabic Al Manna kepada semua pesakit kencing manis supaya dapat menjalani kehidupan lebih sihat. Gum Arabic Al Manna bukanlah ubat untuk menyembuhkan kencing manis, tetapi salah satu serat yang memberi impak yang positif kepada kesihatan.

Melalui banyak kajian, Gum Arabic Al Manna  terbukti dapat:-

1. Menurunkan paras gula puasa – yang menjadi indikasi kepada kemampuan badan untuk mengawal gula.

2.Mengurangkan kerintangan insulin, sekaligus meningkatkan sensitiviti sel terhadap insulin.

3. Meningkatkan paras kolesterol baik HDL. Kolesterol HDL akan membantu mengangkut kolesterol berbahaya daripada aliran darah.

Secara tak langsung Gum Arabic Al Manna membantu mengawal paras gula dalam darah. Dan ini sangat membantu untuk mencegah atau melambatkan komplikasi kencing manis.

Selain itu, Gum Arabic Al Manna juga terbukti mampu meningkatkan tenaga dalam sel. Selalunya pesakit kencing manis ni selalu penat kerana sel yang kurang bertenaga dan tak boleh berfungsi dengan baik.

Gum Arabic Al Manna juga bertindak sacara langsung di mata dan mengurangkan radikal bebas yang merosakkan mata.

Jadi, jaga penglihatan sebaik-baiknya. Dan sentiasa mohon Allah jaga kesihatan kita.

Dengan mengamalkan makanan kesihatan
GUM ARABIC (AL – MANNA), masalah kencing manis dan punca mata rabun dapat di rawat, Insha Allah.
.
Ingin mendapatkan Gum Arabic?

Jgn tggu lama2 nanti habis
cepat wasap saya…
kalau dah habis jgn mare…

WASAP SAJA …
TAK MAU PM…WASAP TERUS…
.
HARI INI SAYA NAK BANTU ANDA DAPATKAN SUPLEMENT MAKANAN SUNNAH GUM ARABIC AL MANNA DENGAN HARGA MAMPU MILIK DI MALAYSIA YANG DI JUAL SECARA ONLINE
.
Ceritakan masalah kesihatan, kami sedia bantu.
WASSAPP SEKARANG->0182062336

Alhamdulillah setakat ini sudah banyak tindak balas positif yang kami terima selepas pengguna mengamalkan GUM ARABIC AL MANNA dengan konsisten. Asbabnya mereka makin sihat namun yang menyembuhkannya tetap yang DIATAS.

JANGAN percaya tapi CUBA dulu sekiranya korang pun ada masalah yang sama seperti pengguna kami. Gerentiii berbaloi-baloiii, insyaAllah.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

"TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG YANG MENGHIDUPKAN PERKONGSIAN INI"

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Kesihatan

Leave a Reply