KENAPA AIR KENCING BERBUIH ?

| March 20, 2017 | 0 Comments

AIR KENCING BERBUIH  💦💦💦

Pernahkah anda melihat air kencing anda mengandungi buih yang banyak? 😵😵😵

Tahukah pula anda mengapa munculnya buih tersebut di dalam air kencing anda? 😰

Jika anda menganggap ianya adalah perkara biasa, anda telah melakukan kesilapan. Apabila air kencing anda berbuih, itu menunjukkan buah pinggang anda telah mula rosak.

Mengapa saya katakan demikian?

Tahukah anda bahawa munculnya buih yang banyak tersebut menunjukkan bahawa air kencing anda mengandungi protein.

Inilah suatu gejala yang dikenali sebagai proteinuria.

Bagaimana pula wujudnya protein di dalam urin menjadi tanda buah pinggang telah rosak?

Soalan yang bagus. Saya katakan demikian kerana fungsi buah pinggang yang sihat ialah menapis keluar bahan-bahan buangan dari darah.

Tetapi protein dan bahan yang diperlukan oleh tubuh akan ditinggalkan di dalam darah.

Kebanyakan zat-zat protin tidak sepatutnya melalui penapis buah pinggang.

Namun,sebaliknya akan berlaku sekiranya buah pinggang sudah pun rosak.Di mana protein dari dalam darah yang diperlukan oleh tubuh akan bocor dan keluar bersama urin.

Protein yang selalunya dikesan muncul di dalam kandungan urin ialah albumin.

Albuminuria adalah istilah yang sering digunakan ketika ujian untuk mengesan kewujudannya didalam urin.

Jadi selepas ini berwaspadalah dengan kehadiran buih di dalam air kencing anda. Kerana ia mungkin tanda buah pinggang anda sudah mulai rosak.

Dengan mengamalkan makanan kesihatan
GUM ARABIC (AL – MANNA), masalah kerosakan buah pinggang dapat di rawat Insha Allah
.
Ingin mendapatkan Gum Arabic?

Jgn tggu lama2 nanti habis
cepat wasap saya…
kalau dah habis jgn mare…

WASAP SAJA …
TAK MAU PM…WASAP TERUS…
.
HARI INI SAYA NAK BANTU ANDA DAPATKAN SUPLEMENT MAKANAN SUNNAH GUM ARABIC AL MANNA DENGAN HARGA MAMPU MILIK DI MALAYSIA YANG DI JUAL SECARA ONLINE
.
Ceritakan masalah kesihatan, kami sedia bantu.
WASSAPP SEKARANG->0182062336

Air kencing ni dianggap sebagai salah satu petunjuk kesihatan seseorang. Sebarang perubahan dalam ciri-ciri yang biasa boleh memberi isyarat sesuatu yang luar biasa dalam sistem badan kita. Dan salah satu perubahan luar biasa adalah pembentukan buih dalam air kencing.

Adakah NORMAL keadaannya bila air kencing berbuih?

Air kencing berbuih ini mungkin boleh terjadi hasil daripada beberapa perkara. Kemungkinan ianya berlaku selepas kita membersihkan tandas menggunakan bahan pencuci. Dan, air kencing kita tu bercampur dengan bahan kimia pencuci tersebut. Namun, jika perkara ni masih berterusan kita perlu berjumpa pakar untuk menjalani ujian air kencing bagi menilai masalah kesihatan. Kebanyakan kes air kencing berbuih adalah normal tanpa sebab yang serius.

KENAPA air kencing berbuih, adakah ianya normal atau abnormal?

Buih dalam air kencing yang NORMAL berlaku dalam keadaan seperti berikut:

(1) Dehidrasi

Keadaan badan kita yang dehidrasi akan menyebabkan air kencing untuk kelihatan lebih gelap dan lebih pekat. Ini sering menyebabkan berbuih yang terdapat air kencing.

(2) Kehamilan

Sesetengah wanita hamil mengalami pembesaran saiz saluran darah. Sebab itu, ada protein yang terlepas masuk ke dalam saluran air kencing. Namun begitu, kandungan protein didalam air kencing wanita hamil sangat minima. Jika terdapat kandungan protein yang berlebihan, kemungkinan wanita hamil mengalami masalah komplikasi kehamilan. Protein didalam air kencing boleh menyebabkan air kencing berbuih.

(3) Mengamalkan/Mengambil makanan tinggi protein

Jika seseorang mengamalkan pengambilan protein atau suplemen yang tinggi protein untuk tujuan menaikkan berat badan atau pembesaran otot. Keadaan ini menyebabkan protein berlebihan yang dikumuhkan dalam air kencing dan boleh menyebabkan air kencing berbuih. Sejumlah besar protein dalam air kencing yang tidak normal ini dipanggil proteinuria.

Keadaan ABNORMAL air kencing berbuih pula berlaku apabila:

(1) Jangkitan Saluran Kencing

Sekiranya bakteria memasuki pundi kencing dan berlaku jangkitan saluran kencing (UTI) , maka air kencing akan berbuih. Ini kerana, kuman yang berada didalam saluran air kencing melepaskan gas yang menyebabkan kencing berbuih. Manakala tanda air kencing kotor pula ialah air kencing berbuih semasa membuang air kecil seiring dengan rasa ngilu dan pedih melampau. Pemeriksaan air kencing perlu dijalankan untuk mengetahui samada jangkitan kuman atau masalah buah pinggang.

(2) Pengambilan protein secara berlebihan

Ini boleh berlaku selepas senaman yang extreme, pengambilan makanan yang berlebihan atau makanan tambahan protein dan penyakit yang merosakkan buah pinggang seperti diabetes dan tekanan darah tinggi yang tidak terkawal.

(3) Masalah buah pinggang

Buah pinggang menyediakan penapisan penting dalam darah dan menghasilkan air kencing sebagai hasil daripada proses itu. Apa-apa penyakit atau keadaan yang memberi kesan kepada buah pinggang boleh menyebabkan air kencing berbuih.

Kenapa Air Kencing Berbuih dikaitkan dengan Masalah Penapis Buah Pinggang?

Protein dalam darah biasanya tidak keluar dalam air kencing kerana mereka dikawal selia oleh glomeruli buah pinggang. Walau bagaimanapun, jika glomeruli (penapis) buah pinggang ini bocor maka ia boleh menyebabkan protein ditapis keluar ke dalam air kencing. Air kencing berbuih adalah ciri-ciri yang mempunyai jumlah protein yang berlebihan dalam air kencing.

Alhamdulillah setakat ini sudah banyak tindak balas positif yang kami terima selepas pengguna mengamalkan GUM ARABIC AL MANNA dengan konsisten. Asbabnya mereka makin sihat namun yang menyembuhkannya tetap yang DIATAS.

JANGAN percaya tapi CUBA dulu sekiranya korang pun ada masalah yang sama seperti pengguna kami. Gerentiii berbaloi-baloiii, insyaAllah.

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at mommavogue.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di mommavogue.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau rawatan kelewatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

"TERIMA KASIH KEPADA PENGUNJUNG YANG MENGHIDUPKAN PERKONGSIAN INI"

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Kesihatan

Leave a Reply